Papryka nadziewana ryżem ze szpinakiem i pomidorami podana z sosem z grzybów leśnych



składniki:

5 papryk (czerwone, zielone....dowolne)
200g ryżu brązowego
pęczek szpinaku
2 pomidory
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 jajo
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
masło
oliwa

wykonanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 30 minut).
Szpinak dokładnie umyć, pokroic.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić(czosnek przepuścić przez praskę).
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i czosnek , smażyć cały czas mieszając.
Gdy cebula jest już miękka dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz szpinak.
Przyprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny.
Dusić kilka minut.
Szpinak wymieszać z ryżem, lekko przestudzić, dodać jajko, wymieszać.
Papryki przekroić na pół , posmarować oliwą, nadziewać i układać na blaszce wyściełanej papierem do wypieków.
Piec w 190st 45 min lub do miękkości papryki. Można przykryć folią aluminiową.
 Jeśli ktoś lubi może posypać papryczki pod koniec pieczenia serem żółtym, ja zaś podałam z sosem grzybowym.

SOS Z GRZYBÓW LEŚNYCH

składniki:

ok 2 szklanki oczyszczonych pokrojonych grzybów leśnych(podgrzybki, borowiki, koźlaki)
cebula
ząbek czosnku
pół szklanki białego wina
1.5 szklanki bulionu grzybowego
pół szklanki śmietany( najlepiej tłustej)
1 żółtko
sól
pieprz
tymianek
natka pietruszki
masło
2 łyżeczki mąki

wykonanie:

Na głębokiej patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek , zeszklić.
Dodać grzyby, smażyć cały czas mieszając.
Wlać wino, po minucie bulion, gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem i mąką , dodać do sosu. Mieszać. Wyłączyć po minucie, posypać natką.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty